Původ a rozšíření
Název je odvozen od slova pin (borovice), jelikož hrozny připomínají šišky těchto jehličnanů. Odrůda vznikla pravděpodobně samovolným křížením odrůd Tramín a Pinot meunier (v česku nazývána Mlynářka). Pinot noir je ve Francii pěstován i mimo Burgundsko. Skvělé Pinoty najdeme také v Alsasku a jsou také součástí velkých vín z oblasti Champagne. Dále tuto odrůdu najdeme v Itálii, pod synonymem Pinot Nero. Jedná se především o severnější oblasti Alto Adige, Friuli a Veneto. Velmi rozšířená je tato odrůda i v Německu, především v regionu Bádensko-Württembersko, kde je nazývána Spätburgunder.
Česká republika
Mezi aktuálně nejzajímavější producenty Rulandského modrého na Moravě patří bořetické vinařství Stapleton & Springer, které se soustředí pouze na výrobu burgundských odrůd Pinotu noir a Chardonnay. Jedním z hlavních důvodů, proč je Pinot noir z tohoto vinařství tak úspěšný, je detailní a profesionální práce a soustředění se na jednu odrůdu. Práce s jednotlivými klony Pinotu noir, umožňuje získávat různé typy vín a v kombinaci s terroir jednotlivých vinic vznikají unikátní vína.
Pinot noir z tohoto vinařství dokazuje, že na Moravě, i v našich specifických podmínkách, se dá vytvořit něco tak dokonalého.
Mezi další velmi úspěšné producenty patří také Vinař roku 2020 Milan Sůkal z Nového Poddvorova nebo vinařství Beneš.
Odrůda preferuje stanoviště s dostatkem slunečního záření, ideální orientace je jižní či jihozápadní. Preferuje záhřevné, lehčí štěrko - písčité polohy.
Charakteristika odrůdy
Typická vůně Pinotů je třešeň, višeň, sladká pecka, u vyzrálejších Pinotů můžeme nalézt i vůni lesních jahod. Chuť je jemná a delikátní s menším obsahem tříslovin. Pokud víno zraje v dubových sudech, je chuť obohacena o nádech hořké čokolády, smetany, kávy či u starších ročníků se mohou objevit tóny lanýžů.
Pinot noir v gastronomii
Pinot noir je fantastický společník k mnoha pokrmům. Pro jeho noblesnost, jemnost a eleganci můžeme najít spoustu skvělých kombinací. Lehčí a mladší Pinoty se nádherně hodí k vepřové panence, tuňáku či kachně se švestkovou omáčkou. Vyzrálejší a těžší Pinoty se úžasně snoubí s bažantem, nebo jinou méně výraznou zvěřinou.
Archivace
Víno má skvělé předpoklady k archivaci a věkem se kvalita této odrůdy povětšinou zvyšuje.