Při nákupu šesti lahví z Vinařství Hort vývrtka na víno zdarma.

Při nákupu 6 a více lahví doprava ZDARMA

 

VOC Znojmo

VOC Znojmo

VOC Znojmo

VOC – víno originální certifikace

Možná si lámete hlavu pokaždé, když otevíráte láhev vína s tímto označením. Co je to a proč se toto označení na některých tuzemských lahvích používá? Jedná se o tzv. apelační systém, který rozšiřuje možnost kvalitativního zatřídění vín. Vedle více rozšířeného tzv. germánského systému (dělení dle cukernatosti hroznů při sběru), se stále více rozvíjí hodnocení kvality vín podle místa původu (apelace) hroznů tzv. románský systém. Nejznámější a nejdéle používaný je ve Francii, kde je již dlouho používáno označení AOC. K významným a populárním patří italské DOC a DOCG, španělské DO, či rakouské DAC. Tento systém tedy klade důraz na původ hroznů z dané lokality, typičnost jednotlivých odrůd pro daný region a dlouhodobou zkušenost s kvalitou jednotlivých viničních tratí. V České republice se používá již výše zmíněné označení VOC.

VOC Znojmo

Sdružení VOC Znojmo bylo založeno v roce 2009 a stalo se vůbec prvním apelačním systémem na Moravě. Zakladateli se stali dobšičtí vinaři Jiří Hort z Víno Hort a Jaroslav Chaloupecký z vinařství Lahofer. Byly vybrány tři nejtypičtější odrůdy historicky pěstované na Znojemsku. Ryzlink rýnský, Sauvignon a Veltlínské zelené. Tato vína musí prokazovat regionální typičnost a charakter a musí být vyrobeny z hroznů sklizených na registrovaných viničních tratích. V současné době je do projektu VOC Znojmo zapojeno 20 vinařství.

Povolené odrůdy

Ryzlink rýnský

Ryzlink Rýnský

Na Znojemsku se skvěle daří Ryzlinku rýnskému, který roste na lehčích písčitých půdách a dává lehké ovocné typy ryzlinků s pevnou kyselinou a zajímavým potenciálem zrání. Typická barva u mladých vín je zelenkavo-žlutá, u vín s vyšším přívlastkem se barva zintenzivňuje do žluto-zlaté až medové a u zralých vín může dosáhnout až jantarové barvy.

Ve vůni můžeme najít lipový květ, sušenou i čerstvou meruňku a citrusy. U vyzrálejších a starších vín se objevují medové tóny, sušené a kandované ovoce, rozinky nebo tóny petroleje.

Sauvignon

Další skvělou znojemskou odrůdou je Sauvignon. Díky střídání teplých dní a studených nocí získává úžasná aromata, šťavnatou kyselinu a díky písčitým půdám také lehkost. Sauvignon ze znojemské podoblasti patří určitě mezi nejlepší v rámci celé Moravy.

Barva je nejčastější světle zelenkavá se žlutými odstíny. Vůně připomíná květ černého bezu, nebo hluchavky, případně plody černého rybízu či angreštu. Chuť je ovocná, nejčastěji po černém rybízu a angreštu.

Veltlínské zelené

Veltlínské zelené je jednou z nejpěstovanějších odrůd na Moravě a nejinak je tomu i na Znojemsku. Zde dává svěží šťavnatá vína s vyšší kyselinou a výraznou aromatikou bílého pepře a mandlí. Chuť bývá svěží, kořenitá s pikantní kyselinkou a kořenitostí v závěru.

Klimatické a půdní podmínky

Vliv klimatu na znojemská vína je velmi výrazný. Vinice a zrání hroznů ovlivňuje teplé mikroklima díky řekám Dyje, Jevišovky a Jihlavy. Ze západu naopak zrání hroznů ovlivňuje studené klima z Českomoravské vysočiny. Díky střídání teplých dní a studených nocí dozrávají hrozny pomaleji a tím získávají více aromatických látek, svěží kyselinu a pikantní kořenitost. Půdní složení na Znojemsku je převážně písčité, písčito-jílovité, nebo sprašové. Obecně se jedná spíše o lehčí a vzdušnější půdy, kde se daří bílým odrůdám.

Podmínky zatřídění

Vinice ŠobesKaždé víno, které má ambice dostat označení VOC Znojmo musí projít zatřiďovací komisí složenou z vinařů a odborníku ze spolku VOC Znojmo a musí splňovat 11 parametrů daných stanovami tohoto sdružení. Mezi ty nejzásadnější patří:

  • povoleny jsou pouze odrůdy Ryzlink rýnský, Sauvignon, Veltlínské zelené, případně jejich cuvée,
  • hrozny musí pocházet z registrovaných vinic a mít při sklizni nejméně 19° ČNM (odpovídá přívlastku kabinet),
  • výnos z keře nesmí překročit 2,5 kg,
  • nesmí zrát v sudech typu barrique,
  • obsah alkoholu je omezen do 13,9%,
  • zbytkový cukr ve víně muže být maximálně 25 g/l.

Sdílet:

Copyright © 2016 - současnost Váš Sommelier. Všechna práva vyhrazena.