Vinařství Stapleton & Springer - Pinot noir 2022 "Čtvrtě",- klon 115, suché, BIO
Výjimečné víno z jediné vinice osázené klonem Pinot noir 115, stejného typu jako se používná na nejslavnější Pinot světa Romanée Conti. Barva je světlejší, typicky pinotová. Chuť je elegantní s nádechem třešní a jahod. Víno zrálo rok na velkých dubových sudech a malých barikových sudech. Je krásně pitelné a šťavnaté. Chuť se projevuje mnohovrstevnou ovocitostí s nádechem vanilky, čokolády a smetany. Závěr je bohatý a strukturovaný s vyšší tříslovinou.
Více informací
Vinařství | Stapleton & Springer |
---|---|
Vinařská obec | Bořetice |
Vinařská podoblast | Velkopavlovická |
Země původu | Česká republika |
Barva | Červené |
Odrůda | Rulandské modré |
Přívlastek | Zemská vína |
Ročník | 2022 |
Zbytkový cukr | Suché |
Obsah alkoholu | 13,5 % |
Vůně | Černá třešeň, Čokoláda, Káva, Kouř, Peckoviny |
Chuť | Bohatá, Dlouhá, Elegantní, Peckovité ovoce, Ušlechtilé dřevo, Dlouhá dochuť, Dlouhý závěr, Výraznější tříslo |
Styl | Středně plné, Barrique |
Kombinace s jídlem | Dušené hovězí maso, Grilovaná masa, Tuňák |
Archivace | 5 -7 let |
Dekantace | Ano |
Objem lahve | 0, 75 l |
Obsahuje siřičitany | Ano |
Technologie: Výběr těch nejlepších hroznů z nejstarších výsadeb z viniční tratě Čtvrtě,které jsou pak šetrně přepraveny z vinice do sklepa. Poté je odstraněna třapina a hrozny jsou 20 dní macerovány v otevřených kádích. Poté jemně lisovány na pneumatickém lisu. Víno zrálo 24 měsíců na starších i nových barikových sudech, poté bylo sceleno do velkého dubového sud. Poté bez číření i filtrace bylo lahvováno. Dále ještě minimálně rok zrálo na lahvi.
Viniční trať Čtvrtě: Jižně orientovaná viniční trať patří právem mezi nejkvalitnější polohy v ČR. Rozkládá se na svahovitém kopci mezi obcemi Bořetice a Vrbice v nadmořské výšce 190-220 m. Půda je zde hlinitá s návějemi spraše a spolu s jedinečným mikroklimatem vytváří výborné podmínky pro odrůdy Pinot noir a Chardonnay. Keře byly vysazeny v roce 2002. Réva je zde obhospodařována téměř výhradně ručně, v BIO režimu. Výnos se pohybuje v průměru 0,75 kg z keře.
Teplota servírování: 14 – 16 °C
Dekantace: Určitě doporučujeme, víno je nejzajímavější druhý den po otevření lahve.
Víno obsahuje minimum oxidu siřičitého (SO2)
Doporučený typ sklenice na Pinot noir: