Při nákupu šesti lahví z Vinařství Hort vývrtka na víno zdarma.

Při nákupu 6 a více lahví zvýhodněná doprava 69,- Kč

Ryzlink Vlašský

Ryzlink Vlašský

Úvod

Ryzlink vlašský, odrůda, která se na Moravě veze na vlně popularity. Pěstuje se ve všech moravských podoblastech, ale jedinečná vína rodí tato odrůda na Mikulovsku. Nejprestižnější vinařské trati najdete právě zde. Pálava - Ikonická lokalita s nádhernou přírodou rodí ta nejlepší vína z Ryzlinku vlašského. Zdatně jí však šlapou na paty vína z blízké lokality Dunajovských kopců. Jména krásných viničních tratí jako je Železná, Goldhamer, Ořechová hora či Liščí vrch se již staly pojmy mezi milovníky vína. Ryzlink vlašský společně s odrůdou Pálava mají velký potenciál stát se nosnými odrůdami moravského vinařství a posunout Českou republiku mezi respektované vinařské země.

Ochutnejte tuto skvělou odrůdu v degustačním balíčku Vlašáky z Moravy.

Původ a rozšíření

Ryzlink vlašský je pravděpodobně společně z Tramínem jedna z nejstarších odrůd o jejíchž kořenech bohužel víme velmi málo. Nejvíce rozšířený byl v německých zemích, především v Porýní (sem se zřejmě dostal z východní Francie). Mohlo by to ve vás evokovat myšlenku, že je to příbuzná odrůda s Ryzlinkem rýnským. Není to však pravda, geneticky jsou tyto dvě odrůdy naprosto odlišné. Druhá přijímaná varianta původu Ryzlinku vlašského je Itálie, neboli místní obyvatelé byly někdy též nazýváni Vlachové.

V současnosti je tato odrůda rozšířena především v lokalitách bývalého Rakouska – Uherska. Velmi rozšířený je v Jižním Tyrolsku na severu Itálie, v Rakousku především v regionu Weinviertel a Burgenland (Welschriesling), v Maďársku ho najdeme pod názvem Olazsrizling a v Chorvatsku je vůbec nejvíce pěstovanou bílou odrůdou s názvem Graševina.

Česká republika

Ryzlink vlašský najdeme ve všech moravských vinařských podoblastech. Nejzajímavější kvality dosahují vlašáky z Pálavy a Dunajovských kopců. Krátce se dotkneme alespoň třech nejlepších tratí.

Pálava, katastr obce Perná

Železná

Ikonická vinice ve vyšší nadmořské výšce kolem 350 m pod vrcholky Pálavy, orientovaná jižně. Půda je zde jílovitá s vysokým podílem vápníku a vápencovým podložím. Ryzlink vlašský zde dozrává do špičkové kvality.

Z této trati u nás můžete ochutnat ryzlink vlašský z legendárního vinařství Mikrosvín a také od neméně slavného mikulovského vinařství Volařík.

Goldhamer

Poloha, která se kvalitou blíží Železné. Vinice s jižní orientací leží ve střední části pálavského kopce, půdní profil je zde převážně vápenatý s tenkou vrstvou černozemě. Vín z obou těchto poloh vynikají plností, elegancí a výraznou mineralitou.

Dunajovické kopce, katastr obce Březí

Ořechová hora

Vinice s jižní orientací v katastru obce Březí, svrchní půda je výživná, podloží tvoří spraš a jílovité půdy s vysokým obsahem vápníku. Trať je méně vzdušná, proto se ve vínech z Ořechové hory můžeme často setkávat s ušlechtilými tóny botrytidy.

Charakteristika odrůdy

Jedná se o pozdní odrůdu, která dozrává často až v druhé polovině října. Společně s Ryzlinkem rýnským je můžete vidět na vinici jako poslední. Na půdní podmínky není výrazně náročná, vyhovuje jí však teplé stanoviště, právě kvůli pozdnímu dozrávání. Vhodné jsou lehčí hlinité, písčité, nebo vápenité půdy. Vína z této odrůdy mohou být velmi rozmanitá na základě místa původu a půdních podmínek, zralosti hroznů při sběru a také v závislosti na redukci hroznů. Vína z dřívějších sběrů bývají lehká, šťavnatá s vyšší kyselinou a nižším alkoholem. V tomto případě jsou vhodná jako aperitiv, případně taková surovina může být i vhodný základ pro výrobu sektů.

Hrozny ryzlinku vlašského sbírané v druhé části podzimu jsou náchylnější k napadení ušlechtilou plísní botrytis cinerea. Tyto sběry mají vyšší barvu zlato-zelenkavou, jsou hutnější s nádechem kandovaného ovoce a medu.

Gastronomie

Ryzlink vlašský v podobě svěžího mladého vína se skvěle hodí jako aperitiv, případně k lehkým předkrmům, netučným rybám.

Vyzrálejší ale stále suché ryzlinky vlašské už budou skvělým partnerem k výraznějším úpravám pokrmů, k tučným sladkovodním rybám, tučným paštikám, nebo jemnějším úpravám vepřového masa.

Sdílet:

Copyright © 2016 - současnost Váš Sommelier. Všechna práva vyhrazena.