Vinařství Stapleton & Springer - Roučí 2020, suché, BIO
Vlajková loď vinařství. Skvělé na běžné pití i ke slavnostní tabuli.
Barva je rubínová s cihlovými okraji. Víno z teplého ročníku. Ve vůni se objevují vyzrálé třešně a kompotované ovoce. Chuť je delikátní a komplexní. Peckovité ovoce se krásně snoubí s podkresem dřeva, čokolády a smetany. Třísloviny jsou výraznější, ale krásně vyzrálé. Plné víno s dlouhým závěrem a velkým potenciálem k archivaci.
Více informací
Vinařství | Stapleton & Springer |
---|---|
Vinařská obec | Bořetice |
Vinařská podoblast | Velkopavlovická |
Země původu | Česká republika |
Barva | Červené |
Odrůda | Rulandské modré |
Přívlastek | Zemská vína |
Ročník | 2020 |
Zbytkový cukr | Suché |
Obsah alkoholu | 12,5 % |
Vůně | Černá třešeň, Čokoláda, Káva, Kouř, Peckoviny, Ušlechtilé dřevo |
Chuť | Intenzivní, Plná, Černá třešeň, Čokoláda, Smetana, Vyzrálá pecka, Výraznější tříslo |
Styl | Plné, Barrique |
Kombinace s jídlem | Lehčí úpravy zvěřiny, Vepřové maso, Výraznější úpravy červeného masa, Vyzrálé hovězí maso |
Archivace | 10 let |
Dekantace | Ano |
Objem lahve | 0, 75 l |
Obsahuje siřičitany | Ano |
Technologie: Výběr těch nejlepších hroznů z viniční tratě Terasy,které jsou pak šetrně přepraveny z vinice do sklepa. Poté je odstraněna třapina a hrozny jsou 20 dní macerovány v otevřených kádích. Poté jemně lisovány na pneumatickém lisu. Víno zrálo 24 měsíců na starších i nových barikových sudech, poté bylo sceleno do velkého dubového sud. Poté bez číření i filtrace bylo lahvováno. Dále ještě minimálně rok zrálo na lahvi.
Viniční trať Trkmanska - Jedna z největších viničních tratí v ČR. Jižně orientovaná leží v nadmořské výšce 220 metrů. Springerovi zde pěstují Rulandské modré na třech hektarech. Půda je hlinitá s vápencovým a písčitým podložím. Je nejdál od obce Bořetice směr na Velké Bílovice. Keře byly vysazeny v roce 2003. Réva je zde obhospodařována téměř výhradně ručně, v BIO režimu. Výnos se pohybuje v průměru 0,75 kg z keře.
Klon: Pinot noir 115. Má menší kompaktní hrozny, velmi dobře vyzrává, dává méně barviv do vína a nižší třísloviny. Jeden z nejkvalitnějších klonů
Teplota servírování: 16 – 18 °C
Dekantace: Určitě doporučujeme, víno je nejzajímavější druhý den po otevření lahve.
Víno obsahuje minimum oxidu siřičitého (SO2)
Doporučený typ sklenice na Pinot noir: