Ve 3. dílu našeho vinařského seriálu vám rádi představíme velmi oblíbené vinařství Stapleton & Springer. Možná vás překvapuje poněkud netypický název pro rodinné jihomoravské vinařství. Rodina Bena a Craiga Stapletonových žije v USA a rodina Jaroslava Springera na jižní Moravě. Společně vinařství založili v roce 2004.
Jelikož se révě na Manhattanu příliš nedaří, raději ji Springerovi pěstují na historických viničních tratích Bratáčky, Haltýřky, Čtvrtě, Trkmanska, Záhřebenské a Lumperky v okolí Bořetic. Celkově hospodaří na 25 ha vinic. Vinice se obdělávají v BIO režimu již od roku 2007 a od roku 2012 s oficiálním BIO certifikátem. Z pěstovaných odrůd drtivě převažuje PINOT NOIR, na vinicích ovšem najdete i Chardonnay, Saint Laurent nebo Modrý portugal.
Celá produkce vinařství je 20 000 – 30 000 lahví. Všechna vína jsou nefiltrovaná, nečířena a zcela minimálně sířena. Na vinohradu ani ve sklepě nepoužívají žádnou systémovou chemii. Vinařství Stapleton-Springer tedy tvoří vína v souladu s přírodou, kladou důraz na tzv. terroir, tedy respektují vlastnosti půdy a lokality Bořeticka. I na vinohradu se pracuje šetrně, ekologicky, ale hlavně s láskou. Réva se redukuje tak, aby se sklidilo maximálně 600 – 1000g hroznů z keře. To zaručuje co možná nejkvalitnější sklizeň.
Ve sklepě se pracuje stejně poctivě jako na vinici. Vína kvasí 14 – 30 dnů v otevřených plastových kádích. Později zrají minimálně rok na nových i použitých barrique sudech Francois Freres a následně ještě rok zrají v lahvi a až poté putují do vašich sklenic.
Ve světě jsou vína od Jaroslava Springera stejně populární jako u nás a pochutnávají si na nich lidé z Anglie, Dánska, Francie, ale i z daleké Indonésie. Jsou součástí i předních Michelinských restaurací. Kdo by také neobdivoval ikonické Rulandské modré. To musí chutnat všude! A pokud jste ho ještě neochutnali, tuto velkou degustační chybu můžete napravit třeba výhodným nákupem na našem e-shopu.
Zkušenosti zakladatele Jaroslava Springera nyní přebírá nová generace plná sil, energie a nových nápadů.
A jak říká sám Jaroslav Springer, děláme kvalitu, chceme, aby to byl pro lidi zážitek. Nemusí pít tak často, ale chceme, aby si to užili! A v tomto se s Jaroslavem Springerem naprosto shodneme!
A proč právě vína z vinařství Stapleton & Springer Váš Sommelier doporučuje?
Podle nás se jedná o jeden z nejlepších Pinot noir u nás. Ochutnávka jejich úžasných Pinotů je skutečným zážitkem, je to živé víno s opravdovým odrazem terroir. Oceňujeme také velký podíl ruční práce ve vinohoradu, což dokazuje snahu předat zdravou půdu pro další generace. Jedním z hlavních důvodů, proč je Pinot noir z tohoto vinařství tak úspěšný, je detailní a profesionální práce a soustředění se na jednu odrůdu. Práce s jednotlivými klony Pinotu noir, umožňuje získávat různé typy vín a v kombinaci s terroir jednotlivých vinic vznikají unikátní vína.
Pinot noir z tohoto vinařství dokazuje, že na Moravě, i v našich specifických podmínkách, se dá vytvořit něco tak dokonalého. Červené na Moravě? Rozhodně ano!