Doprava zdarma při nákupu nad 3000 Kč. 

Sekty

Sekty

Šumivá vína a jak se v nich vyznat?

Historie výroby šumivých vín se začíná psát již v 17. století ve Francii. Legendou se stal Dom Perignon, benediktinský mnich, který zmodernizoval výrobu šumivých vín a v mnoha příbězích o něm uslyšíte jako o prvním výrobci šampaňského na světě. Šumivá vína patří mezi nejluxusnější nápoje světa. Zájem o šumivá vína neustále roste i u nás a díky tomu se rozšiřuje nabídka šumivých i u producentů, kteří o výrobě sektů nikdy neuvažovali. Synonymem luxusu je víno z oblasti Champagne, skvělé sekty však můžete ochutnat i v Burgundsku či Alsasku (zde se nazývají Crémant). Originánlní název „šampaňské“ může nést pouze víno z francouzského regionu Champagne. Když opustíme domovský region šumivých vín, skvělé sekty najdeme také v Německu, Španělsku nebo Itálii. A v posledních letech se objevuje více a více producentů také u nás na Moravě. Pojďme si projít základní pojmy světa bublinek.

Zásadní vliv na kvalitu a také cenu má styl výroby vína. Nejluxusnější šumivá vína se vyrábí tradiční metodou, často také nazývaná metodou šampaňskou.

Sekty vyráběné tradiční metodou

Jedná se o nejnáročnější styl výroby šumivého vína. Výsledkem jsou však nejkvalitnější a také nejdražší vína v kategorii šumivých vín. Pokud budete chtít ochutnat špičkového producenta moravských sektů, doporučujeme vinařství Gala z Bavor.

Hrozny se na výrobu šumivých vín se sklízí dříve než na klasická tichá vína. Je to proto, aby se ve víně zachovala vyšší kyselina a svěžest. Hrozny jsou vylisovány a zakvašeny kvasinkami. Poté základní víno kvasí obvykle v nerezových tancích, objevují se však i vína zrající na dubových sudech.

Prvním zásadním krokem je scelení vín pro výsledné cuvée, nazývané asambláž. Scelovat se mohou vína z více odrůd, různých poloh, nebo také různých ročníků. Často je to nejdůležitější úkon, který zásadně ovlivní výslednou chuť sektu. Po scelení se víno stačí do lahví, do kterých se přidává tzv. tirážní likér (směs rozpuštěného cukru a kvasinek), který vyvolává druhotné kvašení, při kterém je původní tiché víno obohaceno o oxid uhličitý vzniklý při kvašení. Během druhotného kvašení probíhá tzv. autolýza kvasinek, která dává vínu specifický bohatý charakter vůní a chutí. Čím víno zraje na kvasnicích déle, získává větší mohutnost, krémovost a plnost. Běžná doba zrání vína na kvasnicích je 9 měsíců až několik let v závislosti na tom, jaký typ vína chce vinař vyrobit.

Jakmile vinař usoudí, že je víno v optimální kvalitě, dochází k setřásání kvasničných kalů, tzv. remuáž. Kaly se postupně setřásají ručně, nebo dnes častěji za pomoci moderní techniky. Lahve se pomalu otáčejí a dochází k setřásání kalů do hrdla lahve.

Dále následuje odstřelení kalů z hrdla lahve - degorzáž.

Posledním krokem výroby je dosáž, tedy doslazení vína na požadovanou hodnotu zbytkového cukru.

Podle zbytkového cukru také můžeme šumivá vína dělit:

  • Brut nature – zbytkový cukr je do 3 g na litr a po druhotném kvašení již není doslazován.
  • Extra brut – zbytkový cukr 0-6 g/l.
  • Brut – obsah zbytkového cukru je do 15 g/l.
  • Extra dry – 12- 20 g/l.
  • Dry – 17-35 g/l.
  • Demi sec – 35-50 g/l.
  • Doux – nad 50 g/l.

Šumivá vína vyráběné metodou charmat

Jedná se o levnější a rychlejší styl výroby vína. Víno oproti šampaňské metodě nezraje v lahvi, ale v nerezových tancích. Je možné vyrábět větší množství vína při výrazně nižších nákladech. Neznamená to však, že tato vína nejsou kvalitní. Využívají se k výrobě svěžích lehkých vín. Tlak v lahvi je menší než u klasických sektů kvašených v lahvi a bubliny většinou dříve vyprchají. Tento typ vína je určen na běžně stolování, posezení s přáteli, jako skvělý aperitiv nebo k letnímu grilování. Typickým představitelem tohoto druhu výroby je Prosecco. Více o fenoménu Prosecca se dozvíte zde.

Perlivé víno – víno, které je dosyceno CO2 a neprochází procesem druhotného kvašení. Dnes se i v České republice pro perlivé víno nejčastěji používá termín Frizzante. Většinou se jedná o lehká, svěží a často aromatická vína na letní popíjení u grilování či posezení s přáteli. Velkou škálu těchto vín si můžete ochutnat v našem balíčku Májové bubliny.

Párování s jídlem

Suchá šumivá vína se skvěle hodí jako welcome drink, případně jako aperitiv ke slavnostní tabuli. Nejvyšší kategorie šumivých vín vyráběných tradiční metodou, díky své větší mohutnosti, se hodí k mořským plodům, rybám nebo různým sušeným masům typu prosciutto, coppa, či lardo.

Vína vyráběná metodou charmat se pak pro jejich lehkost lépe hodí jako aperitiv, k předkrmům, letním salátům nebo lehkým rybám.

Frizzante je ideálním partnerem na letní popíjení u bazénu či jen tak s přáteli.

Sdílet:

Copyright © 2016 - současnost Váš Sommelier. Všechna práva vyhrazena.