Prosecco - fenomén posledních let
Prosecco se stalo tolik populární pro svou lehkost, svěžest a relativně cenovou dostupnost. Ale není Prosecco jako Prosecco. Na českém trhu najdete množství vín pyšnících se tímto názvem. V cenách od 79 do mnohaset korunových částek, a v tomto případě ceny samozřejmě odpovídají kvalitě.
Prosecco je šumivé víno pocházející ze severu Itálie z regionů Veneto a Friuli. Prosecca se vyrobí ročně kolem 300 milionů lahví převážně z odrůdy Glera. Ty nejkvalitnější vinice se nachází mezi městečky Valdobbiadene na západě a Conegliano na východě. V roce 1969 bylo uzákoněno DOC a v roce 2009 dokonce získalo Valdobbiadene Conegliano DOCG, tedy nejvyšší kvalitativní zatřídění vína v Itálii.
Prosecco se vyrábí převážně z odrůdy Glera, ale je možné přidávat i další odrůdy (Pinot bianco, Pinot grigio, Chardonnay, případně méně známé lokální odrůdy Perera, či Verdiso.)
Prosecco se skvěle hodí jako aperitiv, případně k lehkým úpravám ryb, studeným předkrmům, ve sladší variantě k lehkým dezertům. Podávat by se mělo vychlazené na 8°C.
Základní kategorizace Prosecca
- Frizzante – víno s nižším tlakem a menším množstvím bublinek, jedná se o základní styl.
- Prosecco DOC – jedná se o základnější kvalitu Prosecca, v širší lokalitě původního regionu s nižší nadmořskou výškou.
- Prosecco Col Fondo – u nás budeme znát pojem sur-lie, tedy ležení na kvasnicích, což tento typ Prosecca vystihuje. Lehce kalné, nepříliš ovocné, naopak díky zrání na kvasnicích má výraznou vůni po chlebové kůrce. V poslední době opět přichází do módy.
- Prosecco DOCG – hrozny musí pocházet z nejlepší lokality mezi městy Conegliano a Valdobbiadene. Úroda je zde redukována, aby výsledná vína reprezentovala to nejlepší z tohoto regionu.
- Prosecco DOCG Cartizze – nejlepší a také nejvzácnější lahve Prosecca vznikají na pouhých 107 hektarech na nejstrmějších svazích u Valdobbiadene.
Dělení dle zbytkového cukru:
- Brut nature – zbytkový cukr je do 3 g na litr a po druhotném kvašení již není doslazován.
- Extra brut – zbytkový cukr 0-6 g/l.
- Brut – obsah zbytkového cukru je do 15 g/l.
- Extra dry – 12- 20 g/l.
- Dry – 17-35 g/l.
- Demi sec – 35-50 g/l.
- Doux – nad 50 g/l.
My jsme pro Vás pečlivě vybrali menší vinařství, jehož vinice se nacházejí v městečku Rolle, nedaleko Conegliana, v nejprestižnější oblasti pro výrobu Prosecca, v apelaci DOCG. Vinařství vlastní 35 hektarů vlastních vinic a díky tomu mají maximální kontrolu nad surovinou pro Prosecca nejvyšší kvality. Půda je zde jílovitá a kamenitá, která dodává vínům eleganci a jedinečnou vůni. Vinice jsou v kopcích v nadmořské výšce 300-350 metrů nad mořem, orientované na jih a jihozápad. Vinice těží z jemného letního vánku, který se s večerem ochlazuje a přináší hroznům větší ovocnost, aroma a kyselinu, tolik potřebnou pro výrobu skvělého Prosecca. Vinice jsou osázeny na terasách, což umožňuje celodenní rovnoměrně ozáření sluncem a také umožňuje lepší zrání a snižuje nutnost agro zásahů do vinice.
Před vinobraním dochází k selekci hroznů, tzv. zelené sklizni, kdy jsou na keřích ponechány jen ty nejlepší hrozny. Nízký výnos sklizně umožňuje dozrání těch nejlepších hroznů a pomáhá větší aromatičnosti a plnosti vín.
Vinařství Vigne Matté produkuje převážně Prosecco DOCG, najdete však v nabídce i základní Prosecco DOC.
Jedná se o jedno z menších vinařství v apelaci Prosecco a my jsme moc rádi, že Vám tato výjimečná šumivá vína můžeme představit v naší nabídce.