Vinařství Stapleton & Springer - Pinot Noir 2020, suché, BIO
Barva rubínová s temnějším okrajem, vůně ovocná s dominantním tónem peckovitého ovoce, především vyzrálé třešně. Chuť je elegantní, jemná a vyzrálá. Ovocnost je krásně zharmonizovaná s tóny dřeva a hořké čokolády. Tanin je vyzrálý a příjemně nasládlý. Závěr je dlouhý, s příjemným tříslem a dlouhou dochutí. U Springerů je toto víno označováno jako „Malé Roučí“
Více informací
Vinařství | Stapleton & Springer |
---|---|
Vinařská obec | Bořetice |
Vinařská podoblast | Velkopavlovická |
Země původu | Česká republika |
Barva | Červené |
Odrůda | Rulandské modré |
Přívlastek | Zemská vína |
Ročník | 2020 |
Zbytkový cukr | Suché |
Obsah alkoholu | 12,5 % |
Vůně | Černá třešeň, Peckoviny, Ušlechtilé dřevo, Višeň |
Chuť | Elegantní, Jemná, Černá třešeň, Čokoláda, Smetana, Vyzrálá pecka, Příjemně nasládlé tříslo |
Styl | Středně plné |
Kombinace s jídlem | Lehčí úpravy zvěřiny, Tuňák, Vepřové maso |
Archivace | 5 - 7 let |
Dekantace | Ano |
Objem lahve | 0, 75 l |
Obsahuje siřičitany | Ano |
Technologie: Hrozny jsou šetrně přepraveny z vinice do sklepa. Poté je odstraněna třapina a hrozny jsou 15 dní macerovány v otevřených kádích. Poté jemně lisovány na pneumatickém lisu. Víno zrálo 12 měsíců na starších i nových barikových sudech, poté bylo sceleno do velkého dubového sud. Poté bez číření i filtrace bylo lahvováno. Dále ještě minimálně rok zrálo na lahvi.
Viniční trať Trkmanska - Jedna z největších viničních tratí v ČR. Jižně orientovaná leží v nadmořské výšce 220 metrů. Springerovi zde pěstují Rulandské modré na třech hektarech. Půda je hlinitá s vápencovým a písčitým podložím. Je nejdál od obce Bořetice směr na Velké Bílovice. Keře byly vysazeny v roce 2003. Réva je zde obhospodařována téměř výhradně ručně, v BIO režimu. Výnos se pohybuje v průměru 0,75 kg z keře.
Klon: Pinot noir 115, 777 A 943 z Burgundska –Bobule jsou větší, s pevnější slupkou. Barva vína z tohoto klonu je vyšší, hrozny dávají také vyšší obsah tříslovin do vína.
Teplota servírování: 16 – 18 °C
Dekantace: Určitě doporučujeme, víno je nejzajímavější druhý den po otevření lahve.
Víno obsahuje minimum oxidu siřičitého (SO2)
Doporučený typ sklenice na Pinot noir: