V našem středoevropském klimatickém pásmu najde Ryzlink rýnský vše, co tato odrůda potřebuje. Je to pozdní odrůda, která z bílých hroznů dozrává většinou jak poslední. Svědčí jí pomalejší průběh dozrávání a chladnější klima, kdy hrozny nepřezrávají, ale naopak dozrávají pomalu, což pozitivně ovlivňuje aroma výsledného vína. Při pozdním zrání se také zachovává kyselina v hroznech, tolik potřebná pro jejich dlouhověkost Jedná se o nejušlechtilejší bílou odrůdu, která je mezi vinaři nazývána král vín, nebo také víno králů.
Původ a rozšíření
Jedná se o spontánní křížení odrůdy Heunisch a Tramín. Nejvíce se dnes pěstuje v Německu podél řeky Rýn a jejich přítoků. Mosel, Saar a Ruwer. Ty nejúžasnější vína z Rieslingu najdeme na strmých svazích údolí řeky Mosely.
Další slavnou lokalitou pěstování Rieslingu je Francouzské Alsasko, které dává Rieslingu nádhernou delikátnost a jemnost.
Nemůžeme opominout ani Rakousko, kde v údolí Dunaje v regionu Wachau dává Riesling jedinečná komplexní a velmi minerální vína.
Úspěšný je Riesling i České republice, kde patří mezi nejvíce ceněné odrůdy a v kvalitě mohou konkurovat vínům z Rieslingových velmocí.
Česká republika
Ryzlinku rýnskému se daří na Znojemsku, kde roste na lehčích písčitých půdách a dává lehké ovocné typy ryzlinků s pevnou kyselinou a zajímavým potenciálem zrání. Ryzlink rýnský je také nosnou odrůdou prvního apelačního systému v České republice (VOC Znojmo) Jedny z nejlepších ryzlinků na Znojemsku najdete v Dobšicích u vinařství Hort.
Další významnou lokalitou pro pěstování Ryzlinku rýnského na Moravě je Mikulovsko. Půdy jsou zde výživnější než na Znojemsku s vyšším podílem vápna. Vína z mikulovska bývají tedy robustnější, extraktivnější a příjemnou mineralitou. Ty nejlepší mikulovské ryzlinky se rodí na viniční trati Sonberk ve stejnojmeném vinařství. I zde je Ryzlink rýnský zařazen do systému VOC Mikulov.
Další významná lokalita pro pěstování Ryzlinku je Podluží a Bzenecko, obě ve Slovácké podoblasti. Na Podluží najdeme ryzlinky s nižší kyselinou, jemnější, ale plné, ovocné a expresivní. Naopak na Bzenecku, které proslavila Bzenecká Lipka, jsou vína s vyšší kyselinou, vůní lipového květu a příjemnou svěžestí.
Charakteristika odrůdy
Typická barva u mladých vín je zelenkavo - žlutá, u vín z vyšším přívlastkem se barva zintenzivňuje do žluto zlaté, medové a u zralých vín může dosáhnout až jantarové barvy.
Ve vůni můžeme najít: lipový květ, sušenou i čerstvou meruňku, citrusy. U vyzrálejších a starších vín se objevují medové tóny, sušené a kandované ovoce, rozinky, nebo petrolej.
Riesling v gastronomii
Suchý Riesling se skvěle hodí k jídlu. Díky vyšší kyselině a nevtíravé aromatice je vhodný k mnoha pokrmům. Mladá, suchá vína se skvělé hodí jako aperitiv, nebo k lehkým předkrmům a salátům. Jedinečně působí kombinace s netučnými rybami. Vyzrálejší Rieslingy možno snoubit se sýry, výraznějšími úpravami drůbeže, nebo tučnějšími rybami. Vína se zbytkovým cukrem budou skvěle fungovat k orientální kuchyni. Sladká botrytická vína pak krásně vyzní v kombinaci s foie gras, nebo se sýry s ušlechtilou plísní.
Archivace
Riesling patří mezi nejvhodnější odrůdy k dlouhodobému uložení. Díky výrazné kyselině dokáže velmi dlouho zrát. Potom se z něj opravdu stává král vín.