Vinařství Stapleton & Springer - Pinot noir 2022 "Čtvrtě", suché, BIO
Pinot noir Čtvrtě 2022 navazuje na velmi úspěšné Pinoty z viniční tratě Čtvrtě. Úroda byla extrémně malá a tak bezcukerný extrakt je vyšší než 30g/l. Barevnost typická pro "čtvrťové" pinoty tzn. granátově červená se zlatými okraji. Víno je šťavnaté, osvěžující ...V chuti cítíme zralé třešně, čokoláda, povidla... Dlouhá perzistence, elegance. Velmi dobře pitelné.
Více informací
| Vinařství | Stapleton & Springer |
|---|---|
| Vinařská obec | Bořetice |
| Vinařská podoblast | Velkopavlovická |
| Země původu | Česká republika |
| Barva | Červené |
| Odrůda | Rulandské modré |
| Přívlastek | Zemská vína |
| Ročník | 2022 |
| Zbytkový cukr | Suché |
| Obsah alkoholu | 13,5 % |
| Vůně | Černá třešeň, Čokoláda, Káva, Kouř, Peckoviny |
| Chuť | Bohatá, Dlouhá, Elegantní, Peckovité ovoce, Ušlechtilé dřevo, Dlouhá dochuť, Dlouhý závěr, Výraznější tříslo |
| Styl | Středně plné, Barrique |
| Kombinace s jídlem | Dušené hovězí maso, Grilovaná masa, Tuňák |
| Archivace | 5 -7 let |
| Dekantace | Ano |
| Objem lahve | 0, 75 l |
| Obsahuje siřičitany | Ano |
Technologie: Výběr těch nejlepších hroznů z nejstarších výsadeb z viniční tratě Čtvrtě,které jsou pak šetrně přepraveny z vinice do sklepa. Poté je odstraněna třapina a hrozny jsou 20 dní macerovány v otevřených kádích. Poté jemně lisovány na pneumatickém lisu. Víno zrálo 24 měsíců na starších i nových barikových sudech, poté bylo sceleno do velkého dubového sud. Poté bez číření i filtrace bylo lahvováno. Dále ještě minimálně rok zrálo na lahvi.
Viniční trať Čtvrtě: Jižně orientovaná viniční trať patří právem mezi nejkvalitnější polohy v ČR. Rozkládá se na svahovitém kopci mezi obcemi Bořetice a Vrbice v nadmořské výšce 190-220 m. Půda je zde hlinitá s návějemi spraše a spolu s jedinečným mikroklimatem vytváří výborné podmínky pro odrůdy Pinot noir a Chardonnay. Keře byly vysazeny v roce 2002. Réva je zde obhospodařována téměř výhradně ručně, v BIO režimu. Výnos se pohybuje v průměru 0,75 kg z keře.
Teplota servírování: 14 – 16 °C
Dekantace: Určitě doporučujeme, víno je nejzajímavější druhý den po otevření lahve.
Víno obsahuje minimum oxidu siřičitého (SO2)
Doporučený typ sklenice na Pinot noir:




