Vinařství Stapleton & Springer - "Ben's reserve" Pinot Noir 2016, suché, BIO
Barva vína je na Pinot vyšší, tmavě rubínová s inkoustovými okraji. Vůně je opulentní, s tóny sušených švestek, černých třešní a višní. Chuť je vyzrálá, hutná a strukturovaná. Dominují v ní povidla, vyzrálé černé třešně, a hebké tříslo. Závěr je dlouhý, mohutný. Zrání v dubovém sudu dává tomuto vínu ušlechtilou eleganci dřeva, hořké čokolády a kávy. Skvělé víno ve výtečné kondici.
Více informací
Vinařství | Stapleton & Springer |
---|---|
Vinařská obec | Bořetice |
Vinařská podoblast | Velkopavlovická |
Země původu | Česká republika |
Barva | Červené |
Odrůda | Rulandské modré |
Přívlastek | Zemská vína |
Ročník | 2016 |
Zbytkový cukr | Suché |
Obsah alkoholu | 14 % |
Vůně | Černá třešeň, Čokoláda, Káva, Sušená švestka, Ušlechtilé dřevo |
Chuť | Elegantní, Jemná, Černá třešeň, Čokoláda, Smetana, Vyzrálá pecka, Hladké tříslo |
Styl | Plné, Barrique |
Kombinace s jídlem | Lehčí úpravy zvěřiny, Tuňák, Vepřové maso |
Archivace | 5 - 7 let |
Dekantace | Ano |
Objem lahve | 0, 75 l |
Obsahuje siřičitany | Ano |
Technologie: Hrozny jsou šetrně přepraveny z vinice do sklepa. Poté je odstraněna třapina a hrozny jsou 20 dní macerovány v otevřených kádích. Poté jemně lisovány na pneumatickém lisu. Víno zrálo 18 měsíců na starších i nových barikových sudech, poté bylo sceleno do velkého dubového sud. Poté bez číření i filtrace bylo lahvováno. Dále ještě minimálně rok zrálo na lahvi.
Viniční trať: Jedná se o kupáž hroznů ze dvou jihozápadně orientovaných viničních tratí Lumperky a Záhřebenské. Obě tyto polohy se nachází v Bořeticích, nedaleko vinařství. Vinice jsou osázeny pouze Rulandským modrým. Keře byly vysazeny v roce 2009. Půda je zde sprašová s nánosy písku. Réva je zde obhospodařována téměř výhradně ručně, v BIO režimu. Výnos se pohybuje v průměru 0,75 kg z keře.
Klon: Pinot noir VCR 20 – modernější klon Pinotu noir. Bobule jsou oproti starším klonům větší, s pevnější slupkou. Barva vína z tohoto klonu je vyšší, hrozny dávají také vyšší obsah tříslovin do vína.
Teplota servírování: 16 – 18 °C
Dekantace: Určitě doporučujeme, víno je nejzajímavější druhý den po otevření lahve.
Víno obsahuje minimum oxidu siřičitého (SO2)
Doporučený typ sklenice na Pinot noir: