Vinařství Stapleton & Springer - Pinot Noir 2017 "Haltýřky", Suché, BIO
Barva je světlejší, typicky pinotová. Chuť je elegantní s nádechem třešní a jahod. Třísloviny jsou na Pinot noir lehce vyšší, ale příjemné. Víno zrálo rok na velkých dubových sudech a malých barikových sudech. Víno je krásně pitelné a šťavnaté. Chuť se projevuje mnohovrstevnou ovocitostí s nádechem vanilky, čokolády a smetany. Závěr je bohatý a strukturovaný s vyšší tříslovinou.
Více informací
| Vinařství | Stapleton & Springer |
|---|---|
| Vinařská obec | Bořetice |
| Vinařská podoblast | Velkopavlovická |
| Země původu | Česká republika |
| Barva | Červené |
| Odrůda | Rulandské modré |
| Přívlastek | Zemská vína |
| Ročník | 2017 |
| Zbytkový cukr | Suché |
| Obsah alkoholu | 12,5 % |
| Vůně | Černá třešeň, Peckoviny, Ušlechtilé dřevo, Višeň |
| Chuť | Elegantní, Jemná, Černá třešeň, Čokoláda, Smetana, Vyzrálá pecka, Příjemně nasládlé tříslo |
| Styl | Středně plné |
| Kombinace s jídlem | Lehčí úpravy zvěřiny, Tuňák, Vepřové maso |
| Archivace | 5 - 7 let |
| Dekantace | Ano |
| Objem lahve | 0, 75 l |
| Obsahuje siřičitany | Ano |
Technologie: Hrozny jsou šetrně přepraveny z vinice do sklepa. Poté je odstraněna třapina a hrozny jsou 20 dní macerovány v otevřených kádích. Poté jemně lisovány na pneumatickém lisu. Víno zrálo 12 měsíců na starších i nových barikových sudech, poté bylo sceleno do velkého dubového sud. Poté bez číření i filtrace bylo lahvováno. Dále ještě minimálně rok zrálo na lahvi.
Viniční trať Haltýřky: Jihozápadně orientovaná viniční trať ležcíí v nadmořské výšce 200 metrů. Půda je spíše lehká s vysokým obsahem písku a sprašovým podložím. Keře byly vysazeny v roce 2009. Réva je zde obhospodařována téměř výhradně ručně, v BIO režimu. Výnos se pohybuje v průměru 0,75 kg z keře.
Klon: Pinot noir 777 z Burgundska –Bobule jsou větší, s pevnější slupkou. Barva vína z tohoto klonu je vyšší, hrozny dávají také vyšší obsah tříslovin do vína.
Teplota servírování: 16 – 18 °C
Dekantace: Určitě doporučujeme, víno je nejzajímavější druhý den po otevření lahve.
Víno obsahuje minimum oxidu siřičitého (SO2)
Doporučený typ sklenice na Pinot noir:

