Vinařství Stapleton & Springer - Pinot noir 2022 "Čtvrtě", suché, BIO
Pinot noir Čtvrtě 2022 navazuje na velmi úspěšné Pinoty z viniční tratě Čtvrtě. Úroda byla extrémně malá a tak bezcukerný extrakt je vyšší než 30g/l. Barevnost typická pro "čtvrťové" pinoty tzn. granátově červená se zlatými okraji. Víno je šťavnaté, osvěžující ...V chuti cítíme zralé třešně, čokoláda, povidla... Dlouhá perzistence, elegance. Velmi dobře pitelné.
Více informací
Vinařství | Stapleton & Springer |
---|---|
Vinařská obec | Bořetice |
Vinařská podoblast | Velkopavlovická |
Země původu | Česká republika |
Barva | Červené |
Odrůda | Rulandské modré |
Přívlastek | Zemská vína |
Ročník | 2022 |
Zbytkový cukr | Suché |
Obsah alkoholu | 13,5 % |
Vůně | Černá třešeň, Čokoláda, Káva, Kouř, Peckoviny |
Chuť | Bohatá, Dlouhá, Elegantní, Peckovité ovoce, Ušlechtilé dřevo, Dlouhá dochuť, Dlouhý závěr, Výraznější tříslo |
Styl | Středně plné, Barrique |
Kombinace s jídlem | Dušené hovězí maso, Grilovaná masa, Tuňák |
Archivace | 5 -7 let |
Dekantace | Ano |
Objem lahve | 0, 75 l |
Obsahuje siřičitany | Ano |
Technologie: Výběr těch nejlepších hroznů z nejstarších výsadeb z viniční tratě Čtvrtě,které jsou pak šetrně přepraveny z vinice do sklepa. Poté je odstraněna třapina a hrozny jsou 20 dní macerovány v otevřených kádích. Poté jemně lisovány na pneumatickém lisu. Víno zrálo 24 měsíců na starších i nových barikových sudech, poté bylo sceleno do velkého dubového sud. Poté bez číření i filtrace bylo lahvováno. Dále ještě minimálně rok zrálo na lahvi.
Viniční trať Čtvrtě: Jižně orientovaná viniční trať patří právem mezi nejkvalitnější polohy v ČR. Rozkládá se na svahovitém kopci mezi obcemi Bořetice a Vrbice v nadmořské výšce 190-220 m. Půda je zde hlinitá s návějemi spraše a spolu s jedinečným mikroklimatem vytváří výborné podmínky pro odrůdy Pinot noir a Chardonnay. Keře byly vysazeny v roce 2002. Réva je zde obhospodařována téměř výhradně ručně, v BIO režimu. Výnos se pohybuje v průměru 0,75 kg z keře.
Teplota servírování: 14 – 16 °C
Dekantace: Určitě doporučujeme, víno je nejzajímavější druhý den po otevření lahve.
Víno obsahuje minimum oxidu siřičitého (SO2)
Doporučený typ sklenice na Pinot noir: