Vinařství Stapleton & Springer - Pinot noir 2021 "Čtvrtě", suché, BIO
Díky teplému ročníku je barva vyšší, spíše granátová s jemným cihlovým meniskem. V chuti na počátku dominují černé třešně. Vůně se poté rozvíjí do vůně třeba, smetany a cappuccina. Chuť je strukturovaná a harmonická s příjemným výraznějším taninem. Závěr je nádherně dlouhý a sametový. Velké víno ze skvělého ročníku s velkým potenciálem.
Více informací
Vinařství | Stapleton & Springer |
---|---|
Vinařská obec | Bořetice |
Vinařská podoblast | Velkopavlovická |
Země původu | Česká republika |
Barva | Červené |
Odrůda | Rulandské modré |
Přívlastek | Zemská vína |
Ročník | 2021 |
Zbytkový cukr | Suché |
Obsah alkoholu | 13 % |
Vůně | Černá třešeň, Čokoláda, Káva, Kouř, Peckoviny |
Chuť | Bohatá, Dlouhá, Elegantní, Peckovité ovoce, Ušlechtilé dřevo, Dlouhá dochuť, Dlouhý závěr, Výraznější tříslo |
Styl | Plné, Barrique |
Kombinace s jídlem | Hovězí líčka, Pečená zvěřina, Vyzrálé hovězí maso, Zvěřina |
Archivace | 7 - 10 let |
Dekantace | Ano |
Objem lahve | 0, 75 l |
Obsahuje siřičitany | Ano |
Technologie: Výběr těch nejlepších hroznů z nejstarších výsadeb z viniční tratě Čtvrtě,které jsou pak šetrně přepraveny z vinice do sklepa. Poté je odstraněna třapina a hrozny jsou 20 dní macerovány v otevřených kádích. Poté jemně lisovány na pneumatickém lisu. Víno zrálo 24 měsíců na starších i nových barikových sudech, poté bylo sceleno do velkého dubového sud. Poté bez číření i filtrace bylo lahvováno. Dále ještě minimálně rok zrálo na lahvi.
Viniční trať Čtvrtě: Jižně orientovaná viniční trať patří právem mezi nejkvalitnější polohy v ČR. Rozkládá se na svahovitém kopci mezi obcemi Bořetice a Vrbice v nadmořské výšce 190-220 m. Půda je zde hlinitá s návějemi spraše a spolu s jedinečným mikroklimatem vytváří výborné podmínky pro odrůdy Pinot noir a Chardonnay. Keře byly vysazeny v roce 2002. Réva je zde obhospodařována téměř výhradně ručně, v BIO režimu. Výnos se pohybuje v průměru 0,75 kg z keře.
Teplota servírování: 16 – 18 °C
Dekantace: Určitě doporučujeme, víno je nejzajímavější druhý den po otevření lahve.
Víno obsahuje minimum oxidu siřičitého (SO2)
Doporučený typ sklenice na Pinot noir: